Jak vyčistitZahrada

Jak vyčistit sud na zelí?

Čištění sudu je poměrně tradiční záležitostí, která se provádí obvykle před sezónou. Čistý soudek je základem pro to, abyste měli dobrou a lahodnou zelí i po jejím naložení. Co však dělat, když se v sudu začne tvořit plíseň? Jak a čím se dá takový sud vyčistit? A co jiné formy znečištění? V následujících řádcích jsme si proto pro vás připravili komplexní návod, podle kterého můžete vyčistit sud na zelí.

návod jak vyčistit sud na zelí

Kdy a jak je vhodné vyčistit sud

Čištění sudu se v podstatě doporučuje vždy před tím, než ho začnete používat na zelí (může to být obvykle i několik dní/týden před nakládáním zelí).

Kromě toho je nutné zvážit čištění nejen těsně před nakládáním zelí, ale i mimo sezonu, nakolik se vám při nesprávném uskladnění může v sudu začít tvořit plíseň.

Mimo toho se můžete setkat s problémem znečištěného sudu i již během samotného nakládání či po naložení sudu (kdy byste omylem naložili sud zkaženou zeleninou nebo špatnými přísadami).

Čištění sudu se odráží od toho, jak a od čeho je sud znečištěný, resp. jak velké je znečištění (jde o usazenou a tvořící se plíseň? Ať mastnotu? Prach? nebo jiné usazeniny?).

Na základě toho se v tomto článku dozvíte, jak a jakými způsoby lze sud na zelí vyčistit.

čištění sudu na zelí

Co budete potřebovat na čištění:

  • bílý ocet
  • citrónovou šťávu
  • jedlou sodu
  • gumové rukavice
  • houbičku a kartáč
  • savo a jar
  • sůl
  • vodu

Jak a čím vyčistit sud

Jelikož se odrážíme od nejhoršího možného scénáře, jaký můžete při sudu na zelí nastat (tj vytvořila se vám před nebo po naložením zelí v sudu plíseň, usazeniny, špína, případně jde o velmi špinavý a mastny sud), připravili jsme si pro vás komplexnější ( ale poměrně jednoduchý) návod, se kterým byste měli při čištění sudu uspět.

Na vyčištění sudu nemusíte následovat každý krok v návodu, někdy vám postačí i jeden ze způsobů čištění, jaký je uveden zde.

Čištění sudu octem

Podle velikosti sudu si připravte ocet. Standardně by vám měla postačit i 1 láhev bílého kuchyňského octa.

Do sudu zpočátku nalijte jen polovinu lahve octa a pomocí kartáče a houbičky naneste a vydrhněte největší usazeniny v sudu.

Pokud jste ze stěn sudu odstranili všechny dostupné plísně a špínu, dolijte zbytek octa do sudu a zalijte ocet horkou vodou.

Octovou vodu nechte působit cca 1 – 2 hodiny, během toho by se v sudu měla začít uvolňovat plíseň, kterou jste nemohli vydrhnout ručně.

mytí sudu na zelí

Čištění sudu s pomocí sava a jara

Dalším krokem je čištění pomocí jara a sava. Pokud nejste fanouškem chemických čističů, klidně tento krok přeskočte. Savo v kombinaci s jarem vám však mohou velmi výrazně pomoci při čištění sudu, nemluvě o odstraňování zápachu, který po sobě ocet zanechal.

Vylijte ze sudu octovou vodu a důkladně sud propláchněte čistou vodou. Následně naneste na vnitřek sudu savo (pomocí kartáče, houbičky nebo prostě z lahve) a důkladně kartáčem začněte sud drhnout.

Po nanesení sava a vydrhnutím sudu nechte savo na sud působit alespoň 1 hodinu. Nakonec sud znovu důkladně propláchněte čistou vodou.

Stejně postupujte i při jara. Jaro si můžete nanést na houbičku, se kterou si projdete znovu celý vnitřek sudu. Po aplikací jara celý sud ještě jednou velmi důkladně opláchněte čistou vodou tak, abyste z něj dostali všechny chemikálie ven.

V tomto stadiu byste měli mít odstraněnou veškerou plíseň, mastnoty, usazeniny apod. Avšak pro definitivní zakončení čištění jsme si pro vás připravili poslední krok.

Čištění sudu pomocí citronu, sody a soli

Citron v kombinaci se sodou a solí jsou perfektním přírodním čisticím prostředkem, který dokáže skvěle vyčistit a vydezinfikovat sud jednak od zbytkových bakterií či usazenin ale také vám pomůže se zbavit chemického zápachu ze sava a jara. Podle velikosti sudu si budete muset připravit i určité množství daných čističů.

Obecně vám však může stačit přibližně 4 -6 citronů, které odšťavníte a z nichž šťávu nalijte do sudu. Následně přidejte do sudu 300 – 500g sody a 200 – 400g soli. Množství je velmi relativní, určující je hlavně objem samotného sudu.

Po přidání všech třech ingrediencí zalijte sud horkou vodou a nechte sloučeninu alespoň několik hodin na sud působit.

Na závěr stačí roztok v sudu vylít a velmi důkladně celý sud propláchnout. Nakonec sud odložte alespoň na noc na suché a teplé místo dnem vzhůru tak, aby dobře okapat a hlavně důkladně proschnul. Výsledkem by měl být dokonale vyčištěn sud, který je připraven na zelí.

sud a jeho čištění

Pár tipů na závěr

  • Před nakládáním zelí vždy sud zkontrolujte. Sud by neměl mít žádnou prasklinu ani jiné vnější poškození.
  • V případě dřevěných (ale i kamenných) sudů se ujistěte, že je dobře vyčištěn a připraven na zelí.
  • Sud se zelím se doporučuje odkládat na místo s teplotou přibližně 15 až 20 stupňů Celsia.

Jaké máte zkušenosti s kyselým zelím vy? Stala se vám někdy při čištění sudu nehoda? Máte vlastní domácí triky, pomocí kterých čistíte sud?

Napište nám a podělte se s námi o váš názor a zkušenosti v komentářích pod článkem!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Back to top button