Velikosti vajec
Na této stránce najdete tabulky velikosti vajec. Kuřecí, krůtí, pštrosí, kachní, rybí nebo husí vejce i mnohé další. Toto jsou vejce dostupné na trhu – v Česku však obvykle jíme a používáme kuřecí vejce. Vejce je velmi často základem mnoha jídel a i pečiva. Je složena převážně z vody (74,8%), dále z bílkovin (10%), tuku a uhlohydrátů. 100 g vajec má přibližně 147 kcal.
Obsah:
Tabulka velikosti vajec
Podle obecné klasifikace vajec a podle hmotnosti se vejce dělí a označují takto:
Velikost | Popis | Váha |
---|---|---|
S – small | malé | méně než 53 g |
M – medium | střední | od 53 g do 63 g |
L – large | velké | od 63 g do 73 g |
XL – extra large | velmi velké | 73 g a více |
Druhy vajec
A – čerstvá vejce
B – vejce druhé třídy určené hlavně pro průmysl
Podle jakosti se vajíčka rozdělují do dvou tříd, pro maloobchodní prodej jsou určeny pouze čerstvá vejce s označením A, ty s označením B jsou určeny na průmyslová zpracovány. Na vajíčkách a obalu je uvedeno číslo, které vyjadřuje způsob jakým byly nosnice chováni.
0 – slepice z bio chovu
1 – slepice z výběhu
2 – slepice z chovu v halách
3 – slepice z klecí
Jaké vejce jsou nejčastěji v supermarketech
Ve většině supermarketech najdete v 90% případech velikostí vajec – M a L.
Co určuje velikost vajíčka
Na velikost kuřecího vejce mají přímý vliv dva faktory – plemeno slepice a její věk. Čím je slepice starší, tím větší je vejce. Další nepřímé faktory, jako jsou krmiva, místo chovu atd. mají na velikost vajíčka také svůj vliv.
Podívejte se také na:
Používání vajec
Potraviny, pečivo a různé další pokrmy obsahují vejce. Nejčastěji najdeme vejce ve smažené formě – míchaná vejce nebo omeletu. Vejce můžeme i uvařit – buď naměkko nebo natvrdo. Vejce se používají i do těsta – hlavně na piškotové dortu. Dále se přidávají do salátů a mnoho dalších pokrmů.