Velikosti vajec

Velikosti vajecNa této stránce najdete tabulky velikosti vajec. Kuřecí, krůtí, pštrosí, kachní, rybí nebo husí vejce i mnohé další. Toto jsou vejce dostupné na trhu – v Česku však obvykle jíme a používáme kuřecí vejce. Vejce je velmi často základem mnoha jídel a i pečiva. Je složena převážně z vody (74,8%), dále z bílkovin (10%), tuku a uhlohydrátů. 100 g vajec má přibližně 147 kcal.

Tabulka velikosti vajec

Podle obecné klasifikace vajec a podle hmotnosti se vejce dělí a označují takto:

VelikostPopisVáha
S – smallmaléméně než 53 g
M – mediumstředníod 53 g do 63 g
L – largevelkéod 63 g do 73 g
XL – extra largevelmi velké73 g a více

Druhy vajec

A – čerstvá vejce
B – vejce druhé třídy určené hlavně pro průmysl

Podle jakosti se vajíčka rozdělují do dvou tříd, pro maloobchodní prodej jsou určeny pouze čerstvá vejce s označením A, ty s označením B jsou určeny na průmyslová zpracovány. Na vajíčkách a obalu je uvedeno číslo, které vyjadřuje způsob jakým byly nosnice chováni.

0 – slepice z bio chovu
1 – slepice z výběhu
2 – slepice z chovu v halách
3 – slepice z klecí

Jaké vejce jsou nejčastěji v supermarketech

Ve většině supermarketech najdete v 90% případech velikostí vajec – M a L.

Co určuje velikost vajíčka

Na velikost kuřecího vejce mají přímý vliv dva faktory – plemeno slepice a její věk. Čím je slepice starší, tím větší je vejce. Další nepřímé faktory, jako jsou krmiva, místo chovu atd. mají na velikost vajíčka také svůj vliv.

Používání vajec

Potraviny, pečivo a různé další pokrmy obsahují vejce. Nejčastěji najdeme vejce ve smažené formě – míchaná vejce nebo omeletu. Vejce můžeme i uvařit – buď naměkko nebo natvrdo. Vejce se používají i do těsta – hlavně na piškotové dortu. Dále se přidávají do salátů a mnoho dalších pokrmů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Back to top button